Преодолей страха от раждането

  от Радослава Недкова |   16.07.2013 |   Коментари: () |   Посетена: (6351)


Сигурно се измъчваш от хиляди въпроси. Опитваш се да си представиш какво те очаква в родилната зала и не знаеш дали ще имаш сили да се справиш. Ето кои са най-големите страхове на бъдещите майки. Виж и как можеш да ги преодолееш.

 

ЕПИЗИОТОМИЯ (хирургичен разрез на перинеума)

Епизиотомията и разкъсванията могат да бъдат избегнати, ако по време на раждането дишаш правилно и напъваш в подходящия момент. Самата ти можеш още през бременността да се подготвиш, като правиш упражнения за стягане. Епизиотомията се прави с цел да се предпази перинеумът от неприятни разкъсвания и по-бързо да се възстанови тъканта след раждането. Дори при теб да се наложи тази процедура, не се притеснявай. Мястото се шие с копринени конци, които се свалят на 3-ти – 4-ти ден. Ще се възстановиш още на 5-тия.

 

СМЪРТ НА БЕБЕТО ПО ВРЕМЕ НА РАЖДАНЕТО

Всички се притесняваме за събития, които не са под наш контрол. Някои жени даже често сънуват твърде „живи” кошмари заради този страх. Въпреки това мисли положително. Не се поддавай на мрачни мисли, а насочи съзнанието си към онзи светъл момент, в който ще гушнеш за първи път рожбата си.

 

НЕВОЛНО ИЗПУСКАНЕ

Уриниране или изхождане по време на самото раждане. Това е сред нормалните физиологични процеси, които съпътстват появата на новороденото. Няма да шокираш лекарите, ако нещо такова се случи на теб. За да намалят възможността, преди раждането задължително ще ти направят клизма. Хубаво е да си отишла и по малка нужда. Ако все пак още не се чувстваш комфортно, кажи на гинеколога си. В краен случай ще ти поставят катетър.

 

ЦЕЗАРОВО СЕЧЕНИЕ

В повечето случаи ще имаш достатъчно време да обсъдиш с лекаря плюсовете и минусите на секциото. Понякога обаче в процеса на раждане нещата могат да се объркат и медицинският екип ще трябва да вземе спешно решение за цезарово сечение. Довери се на избора на лекаря. Секциото е бърза и безпроблемна операция. В повечето случаи ще ти сложат спинална упойка, която притъпява усещането за болка. Секциото се прави само по медицински показания. Лекарите могат да изберат този вариант и при жени над 35 години, които раждат за първи път. Най-тежък е първият ден след операцията, но до месец вече ще си забравила неприятните усещания. Все пак не е важно как си родила, а че ти и бебето сте живи и здрави.

 

ФОРЦЕПС

Форцепсът се използва само в краен случай, когато се налага бебето спешно да се извади с помощта на специален уред. Обикновено това става при вече започнало раждане. Предимство на метода е, че в извънредна ситуация може да се отреагира по-бързо, отколкото с цезарово сечение. Довери се на лекаря си и помни, че той ще направи всичко възможно, за да доведе нещата до щастлив край.

 

ПЪПНА ВРЪВ ОКОЛО ВРАТА НА БЕБЕТО

При голям процент от бебетата пъпната връв е увита свободно около някоя част от тялото. Дори да възникне проблем с нея, гинеколозите лесно ще го открият. Това се прави с помощта на ултразвук и на мониторен запис на сърдечната дейност. Ако лекарите преценят, че има опастност за плода, се стимулира раждането.

 

ПРЕЖДЕВРЕМЕННО РАЖДАНЕ

Преждевременното раждане може да бъде предотвратено в някои случаи, ако се потърси веднага помощ. Освен това не винаги преждевременното раждане е свързано с проблеми за бебето. За да завърши бременността ти добре, най-важното е да си създаваш приятни емоции и да почиваш активно. Постарай се да не мислиш за тази вероятност и се стреми да бъдеш спокойна.

 

БОЛКАТА

Помисли си през какви ситуации, свързани с болка, вече си преминавала. Трябва да помниш, че болката от контракциите не е същата като при наранявания. Няма поражения по тялото – просто мускулите са под голямо напрежение и се опъват, за да отворят място да се роди бебето. Хвани се здраво за тази мисъл, а за да си спестиш част от притесненията, помисли за някой от многобройните модерни методи за обезболяване. Можеш да избираш между епидурална и спинална упойка, различни успокояващи масажи, психологически техники за преодоляване на болката.

 

ИГЛИТЕ

Ако изпитваш панически страх от игли, спринцивки и абокати, добре е да говориш с лекаря и акушерката. Те ще ти обяснят точно какво се случва. Като разбереш за какво е всяко убождане, ще си малко по-спокойна.

 

НЯМА ДА ЗНАЕШ КАК ДА РЕАГИРАШ, АКО НЕЩО СЕ ОБЪРКА

Да бъдеш добре информирана ще ти помогне да се справиш с всяка непредвидена ситуация. Решаващо е доверието ти към хората, които се грижат за теб. Не спестявай нито един въпрос, който те тормози. Твоят гинеколог е този, който ще ти отговори и ще те подкрепи.

 

ДАЛИ ЩЕ СЕ СПРАВЯ, АКО ПРОДЪЛЖИ ТВЪРДЕ ДЪЛГО

Дали раждането ще бъде спринт или маратон? Гинеколозите могат да предположат колко ще продължи, като отчетат някои фактори. Дали раждането е започнало само или е предизвикано, дали ти е за първи път или не. Иминалото време е важно, що се отнася до облекчаването на болката и интервенциите на лекарите. Не забравяй, че раждането е пътуване, а не състезание. Едно нещо е сигурно – бебето ти ще се появи точно на рожденния си ден!

 

НЯМАХ ВРЕМЕ ДА ОТИДА НА КОЗМЕТИК

Не си първата жена, която ще роди, без да е обезкосмила краката си или зоната на триъгълника. Нито пък лекарите ще обърнат някакво внимание на съвършения ти маникюр и педикрюр. Ако има достатъчно време, е добре да си вземеш душ преди раждането , като разбира се, внимаваш водата да не е прекалено топла. Не се тревожи за останалото. В някои страни изискват родилките да свалят бижутата си. У нас няма такава практика. Така че, годежният ти пръстен и халката могат да останат по местата си. Поне да ти напомнят за виновника за всичко, което преживяваш. Едно е сигурно... След раждането ще имаш още един повод да го обичаш повече.

 

ДА НЕ УСПЕЕШ ДА СТИГНЕШ ДО РОДИЛНОТО НАВРЕМЕ

Това рядко се случва. При всички случаи е добре да знаеш, че трябва да тръгнеш веднага щом ти изтекат водите. Друг важен предродилен симптом е честотата на контракциите. Когато те са на всеки 10 минути в рамките на един час, време е да се подготвиш за родилния дом.

 

ЛИПСА НА СЕКСУАЛНО УДОВОЛСТВИЕ

Несъмнено ще има промени в сексуалния ти живот, но това не бива да те тревожи. Изчакай с връщането към интимността поне 2 месеца след раждането. Ако имаш неприятни усещания, консултирайте се с гинеколога си. При някои наскоро родили жени има проблем с овлажняването по време на полов акт. Ако се случи и при теб, не забравяй, че фармацията е на твоя страна. Потърси специалните гелове и вагинални кремове.