Предлежание на плода

  от Радослава Недкова |   11.06.2013 |   Коментари: () |   Посетена: (13628)


Разположението на плода в матката има отношение и към самия процес на раждането. За да се опише положението на плода, се налага да се определят няколко параметри, но най-често обсъждано е предлежанието (или коя част на плода е разположена най-ниско в матката).

 

ПРАВИЛНО-НЕПРАВИЛНО

Дали е правилно едно положение, или не, се определя от това дали позволява нормално раждане  през естествените родови пътища , или не. Не трябва да се забравя, че някои от неправилните предлежания са временни и в хода на раждането плода се ориентира как да застане, за да премине всичко без проблеми.

В около 96 % от случаите предлежанието на плода в матката в края на бременността се обозначава като тилно. То е и най-благоприятното за нормално раждане – през естествените родови пътища. При него плодът е с главичката надолу, брадичката свита  към гърдите и най-ниско е разположен тилът.

Разновидност на главичното предлежание са случаите, при които главата не е свита към гърдите, а е извита назад към гърба. Тогава най-ниско се разполага челото (челно предлежание) или лицето (лицево предлежание). Трябва да се отбележи, че в голям процент от тези случаи се касае за временно положение, което в хода на раждането се трансформира в много по-благоприятно тилно предлежание.

При 4-6 % от бременните на термин плодът е разположен със седалището надолу (седалишно предлежание). Това е не е абсолютна пречка за нормално раждане, ако отсъстват данни за диспропорция между размерите на таза на майката и тези на плода.

Най-рядко се срещат напречно и косо предлежание. При тях плодът е застанал напречно/косо спрямо оста на матката, с най-ниско разположена част гръб/корем или рамо. В тези случаи нормалното раждане е свързан с голям травматизъм за бебето и не се допуска.

 

НЕПРАВИЛНО ПРЕДЛЕЖАНИЕ

Причини:

       - ОСОБЕНОСТИ НА МАТКАТА – наличие на голям миомен възел например може да попречи на плода да се разположи по най-добрия начин. Същото се случва и при наличие на вродена частична преграда в кухината на матката. Броят на предходните бременности също е от значение – след три и повече бременности маточният мускул е по- отпуснат, което благоприятствa неправилните предлежания

      - ОСОБЕНОСТИ НА ТАЗА – при някои разновидности на костния таз има намалени пространствени възможности в ниската му част. Така плодът остава нависоко или при спускането си застава в някои от неправилните предлежания.

     - ПЛАЦЕНТА И ПЪПНА ВРЪВ – при наличие на къса пъпна връв плодът е като  „прикован” към нея и плацентата и неможе свободно да се ориентира в маточната кухина.

     - ОСОБЕНОСТИ В АНАТОМИЯТА НА ПЛОДА – някои вродени заболявания или туморни маси могат да попречат на плода да се разположи по най-благоприятния начин. Същото се случва и при по големи размери на плода заради по-малкото свободно пространство.

     - ПРИ БЛИЗНАЦИ – в този случай разположението зависи и от взаимната ориентация на близнаците, както и от мястото на пацентация на всеки от тях.

 

БЕЛЕЗИ

Такива са неправилното издуване на корема, растеж повече встрани а не отгоре. Движенията на бебето се усещат в различни посоки от обикновено (нормално крайниците на плода са в ляво и дясно). При неправилни предлежания дори към края на бременността бебето остава подвижно над входа на таза. Но всички признаци са относителни и могат да се дължат на особености на бременността.

Поради това е важно да се направи обстоен преглед от специалист, за да се установи точното разположение на плода преди раждането и съотношенията между плода и таза. В настоящето ехографския преглед е незаменим помощник на акушер-гинеколога, за да се открият и най-малките детайли в позицията на плода, плацентата и пъпната връв.

 

РИСКОВЕ

Опитните акушер – гинеколози правят динамична оценка на предлежанието на плода дори в хода на раждането. Така, от една страна, се намалява честотата на ненужните цезарови сечения, а от друга, се предотвратяват травматични раждания. Седалищното предлежание през последните години се превърна почти в синоним на цезарово сечение, при това в световен мащаб – основно заради съпътстващите го рискове по време на раждане.

 

ВЪЗМОЖНИ ПРОМЕНИ

Обикновено плодът застава в „изходна” позиция около 32-36 г.с., след което вероятността за обръщане намалява, но не изчезва напълно.

Оценката на предлежанието се извършва не еднократно, а в динамика. Важно е гинеколога нито да бърза (воден от страховете си), нито да изчаква прекалено с преценката си за начина на раждане. От значение за решението му са и размерите на таза, размерите на плода, силата на маточните контракции.

Майките често пъти се вълнуват дали може по някакъв начин да се повлияе за промяна в предлежанието на плода. Да, има описани методи за това, които са относителен, но не и абсолютен успех. За безопасното им прилагане обаче се изисква да се правят само под контрола на специалисти – акушерки или акушер-гинеколози.