Ваканция с коремче

  от Радослава Недкова |   06.05.2013 |   Коментари: () |   Посетена: (1090)


При нормална бременност екскурзията през първите два триместъра не е проблем. Не са препоръчителни обаче разходките до екзотични кътчета от света, както и изморителни турове из родната страна.

Когато се тръгне на път, нека се предвидят повече почивки и прием на достатъчно количество течности.

Къпането в морето не е проблемно до 28 –ата седмица. Другояче стоят нещата с термалните води и къпането в подобен водоизточник. Тук може да бъде предизвикана бактериална или гъбична инфекция. Това не важи за обикновените басейни. Бременната трябва да е много внимателна и с храната, която консумира. Екзотичните дестинации са опасни в това отношение от хугиенна гледна точка. Ако все пак бъдещата майка тръгне на пътешествие, много вода и спазмолитикът трябва да са и под ръка.

Задължително преди да предприемете каквото и да било пътуване, свържете се с лекаря, наблюдаващ бременността. Консултирайте се с него и поискайте личния мобилен телефон, на който бихте могли да го търсите винаги при някакви оплаквания или съмнения. Вземете и амбулаторния си картон.

 

КОГА ПЪТУВАНЕТО НЕ Е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО:

  • При наличието на повече от един плод;
  • Ако при предишна бременност са възниквали проблеми;
  • Ако съществува риск от преждевременно раждане;
  • При високо кръвно налягане;
  • При често течение или кървене в първото тримесечие;
  • При рискова бременност по други причини;

С КАКВО ДА ПЪТУВАШ?

Откажи се от летенето със самолет през първото и последното тримесечие от бременността. При излитане и кацане амплитудите в налягането са драстични. Те могат да провокират аборт или преждевременно раждане. Във влака лесно ще променяш положението на тялото, можеш да се разхождаш, да изтегнеш крака. Решиш ли да се качиш на влак запази си място в първа класа(за нощувка- естествено, спален вагон).

Ако пък решиш да пътуваш с кола, непременно прави чести почивки за да се раздвижваш и пий много течности.

 

НАЙ-ПОДХОДЯЩИТЕ ЛЕТНИ СПОРТОВЕ

Измежду летните спортове най-препоръчително е плуването.Струва си да отделяш време за него, докато прекарвате лятната ваканция. Къпането в море носи на бременните много положителни емоции. Деликатния масаж от движението на вълните приятно гали тялото, а елементите на морската вода влияят особено положително на кожата. Морската вода допринася за пълния релкс. С нейна помощ организмът се почиства чрез кожата от излишните продукти от обмяната на веществата.

СЛЪНЧЕВИТЕ ЛЪЧИ

По време на бременността не се отказвай напълно от слънчевите бани. Все пак трябва да бъдеш нащрек и да вземеш известни предпзни мерки.

Преди всичко избягвай прегряване и постепенно привиквай организма към слънцето. Високата температура може да провокира контракции на матката, затова бъди внимателна. Предпочитай сенчестите места, винаги носи със себе си чадър. Вместо с часове обездвижено да лежиш на хавлията или шезлонга, отиди на разходка. Подбирай леките памучни дрехи и не забравяй да покриеш главата с подходяща шапка. Не пропускай козметичния крем с висок защитен фактор.