Музика за мама и бебе

  от Радослава Недкова |   22.04.2013 |   Коментари: () |   Посетена: (2215)


Известно е положителното въздействие на музика върху организма – дори върху този на бебето, което все още се намира в майчината утроба.

Ако и ти в момента се намираш в този сладък и трепетен момент на очакване, значи пред теб е невероятният шанс да възпитаваш, обучаваш и отглеждаш едно здраво и щастливо дете още докато то е в утробата ти. Имай впредвид, че изследвания на американски учени е установило, че дори 10 минути слушане на Моцарт повишават коефициента на интелигентност средно с 8-9 единици. В теста са взели участие както хора, които харесват класическата музика, така и такива, които не я предпочитат.

 

Как въздейства музиката

Уютно сгушено в коремчето на мама, детето чува първите звуци, които достигат до него, а те оказват силно влияние на емуционалния му свят. Доказано е, че от 14-ата седмица на бременността плодът реагира на ритъма на мелодията и на силата на музиката. Още от този момент, макар и неродено, бебето може да определи харесва ли му това, което чува или не.

Още в утробата се оформят начинът и скоростта, чрез които мозъкът прави различни връзки, обработва и разпознава звуците. Това развитие не се ограничава само до слуховата система. Ранният опит с музика и реч е изключително важен при оформянето на много мозъчни функции, свързани с по-високи аспекти, включително с развитието на езика, емоциите и познавателните способности, като памет, внимание и мислене.

През 50-те години на двадесети век са създадени много центрове за музикотерапия, които успешно работят и днес. А още в началото на века В. М. Бехтерев доказва, че приятната и хубава мелодия влияе положително на дишането, кръвообращението, отстранява умората и предизвиква физическа бодрост. Ученият не случайно подчертава важната роля на приспивната песен за пълноценното развитие на малкото дете. Това служи като основа на много негови последователи да започнат да използват музиката при бременни и техните бъдещи деца за успокоение, възпитание и укрепване на здравето.

 

Как да избереш подходящи мелодии

Специалистите, изучаващи мозъка и развитието му, разработват специални серии за бременни и бебета, които осигуряват естествен акустичен, пълен спектър на звука (20-20 000 Hz). Специално подбраната серия Music for baby на Advanced Brain Tachnologies USA например е акустично променена и записана чрез няколко инструмента, които „малките уши” са способни да възприемат и тя да им въздейства правилно от рано.

Избирайки мелодии за теб и бебето, се придържай към следните правила:

  • Нека музиката включва природни звуци и такива, които са близки за разпознаване от бебето.
     
  • Подходящи са и приспивните песни, както и класически детски композиции от културата на много народи.
     
  • Не забравяй, че темпото налага и цялостния вътрешен ритъм на тялото ни. Бавното темпо забавя телесния ни ритъм и намалява възбудата, успокоява, докато бързото ускорява телесните ритми и увеличава възбудата.
     
  • Музиката въздейства предимно чрез своите специфични честоти, които бебето улавя. За ниските се знае, че успокояват, средните помагат на концентрацията и фокуса, а високите са по-стимулиращи. За периода на бременността и развитието на плода са препоръчителни албуми със записи на ниски и средни честоти.

 

Безопастността преди всичко  

Специалистите съветват бащите да разговарят с детето, докато е в утробата, и кто шептят в ухото на майката. Така то чува по-добре бащиния тембър. По същата причина музиката ще достигне „по-близо” до съзнанието на малкото, ако ти я слушаш със слушалки. Но най-важният съвет, който дават аудиолозите, е да се ръководиш от собствените си предпочитания и да не забравяш, че продължителното слушане на музика с наушници води до влошаване на слуха. Не се препоръчва музиката да се слуша в MP3 формат и от компютър, тъй като звукът се компресира и натоварва преработката, емоциите и тялото. А когато бебчето се роди, силата на звука не бива да надвишава тази на нормален говор, като уредбата е необходимо да поставиш на не по-малко от един метър от мъничето. Никога не слагай слушалки на малкото – опасността от травми е огромна.