Бременност и вируси

  от Радослава Недкова |   02.04.2013 |   Коментари: () |   Посетена: (4974)


Здравето на твоето бъдещо дете зависи много от това как ще премине бременността ти. Затова през този период се пази от опасни болести.

Деветте месеца са двойно натоварване за твоя организъм. Неговата най-важна задача сега е да се грижи за плода. Не е странно, че изпитваш слабост и недостиг на сили. Но бъди внимателна и не рискувай – не контактувай с болни хора, по възможност ограничи пътуванията си в градския транспорт и не пропускай планираните прегледи при лекаря. Той ще ти каже кои са опасните болести и каква профилактика да предприемеш, за да се разминеш с тях. Много неприятни и рискови са вирусните инфекции. По време на бременността лигавицата е свръх чувствителна към тях и затова не е лошо да се обръщаш към доктора дори при леки симптоми като кашлица и хрема.

 

ГРИП

Разпространява се по въздушно – капков път. Попадайки в организма, бързо се размножава и преминава чрез кръвта по цялото тяло.

Започва с повишена температура, появяват се хрема, силно дразнене на гърлото, мускулите и ставите реагират с дърпаща, мъчителна болка.

Грипът е способен да провокира прекъсване на бременността, преждевременно раждане, в началото на бременността  - патологии в развитието на органите като цяло, на сърдечно – съдовата система, на централната нервна система на бебето.

Лечение: При бъдещите майки то има своите особености, защото много от противогрипните препарати са противопоказни в този период. Затова при съмнения за грип незабавно потърси омощ от специалист.

 

ХЕПАТИТ

Вирусът попада в организма чрез храната и водата, а също и чрез кръвта. Започва със симптоми на обикновена простуда – кашлица, слабост, гадене, понякога и с температура. След няколко дни урината потъмнява, пожълтяват склерите на очите, появява се кожен сърбеж.

Лечение: Анализът за хепатит е задължителен, тъй като болеста може да протича без симптоми и да повлияе на бебето през плацентата. Ако си се заразила, задължително лечението се провежда в болница.

 

РУБЕОЛА

Това остро вирусно заболяване се предава по въздушно – капков път и поначало се проявява във вид на дребен обрив. Температурата се покачва рязко, лимфните възли се увеличават, главоболието е силно, има болка в мускулите, ставите изневеряват, гърлото дразни.

Болестта е изключително опасна за бъдещата майка, защото вирусът може да проникне през плацентата и да навреди сериозно на плода. В първите седмици от бременността, вероятността плодът да се увреди е голяма.

Лечение: При контакт с болен от рубеола задължително си направи тест за наличие на антитела. Ако те не бъдат открити, а от момента на предполагаемото заразяване са минали не повече от четири дни, може да се наложи спешно да ти поставят инжекции с имуноглуболин.

 

СКАРЛАТИНА

Причинителят на скарлатината е същия този стрептокок, който провокира ангината. Рязко се повишава температурата, увеличават се линфните възли и сливиците, появяват се обрив и болка във ставите. Заразените жени могат да имат сериозни проблеми – прекъсване на бременността, хипоксия на плода, усложнения по време на раждането.

Лечение: Скарлатината се лекува с антибиотици по всяко време на бременността, ако се налага по преценка на лекаря.

 

ВАРИЦЕЛА

Предава се по въздушно – капков път. Здравословното състояние рязко се влушава, температурата се повишава, по кожата се появяват воднисти мехурчета. Ако варицелата проникне вътреутробно, в последствие детето може да има неврологични проблеми и други структурни и органни аномалии.

Лечение: Бременната трябва да е под внимателно наблюдение на терапевта, а след раждането бебето ще бъде прегледано от невропатолог, хематолог и педиатър.

 

МОРБИЛИ

На практика всеки контакт с болен води до заразяване. Симптомите са сходни с тези на ОВИ – висока температура, болки в мускулите, нарушен сън. Към третия ден се появява и обрив. Вирусът е много опасен за плода, особено в първия триместър от бременността. Заболяването е много рядко, защото от най-ранна възраст децата се ваксинират.

Лечение: Задължително съобщи на твоя лекуващ лекар, ако си контактувала с болен, за да назначи адекватно за състоянието ти лечение.

 

ХЕРПЕС

Ако този вирус проникне в организма, то той остава там завинаги. Живее в спящо състояние в нервната система, докато пониженият имунитет не го активира. Най – яркият признак са мехурчетат, които се изсипват на лигавиците на устните, на носа, а след това изсъхват и остават корички. Те също могат да се появят по половите органи и по тялото.

Лечение: Херпесът може да предизвика спонтанен аборт или преждевременно раждане. Обърни се задължително към лекар, който ще те посъветва какво да предприемеш...

 

ЦИТОМЕГАЛИЯ

Пренася се чрез слюнката, кръвта, а също и по полов път. При слаб имунитет вирусът може да предизвика поражения на много органи и тъкани. Протича без явно изразени симптоми или продължителна субфебрилна температура, която е ежедневно около 37.1 – 37.5 градуса, болки в гърлото, кашлица и увеличени лимфни възли на шията. Болестта е неблагоприятна за плода.

Лечение: Задължително съобщи на твоя лекуващ лекар, ако си била в контакт с болен. За съжаление, наличието на антитела не предпазва бебето и ще се наложи лечение в инфекциозно отделение.