Проблеми със съня по време на бременмост

  от Радослава Недкова |   25.03.2013 |   Коментари: () |   Посетена: (1208)


Какво да правиш, ако вечер те преследва безсънието, а през деня очите ти се затварят?

Счита се, че с появата на новороденото стартират и безсънните нощи, затова е добре да си вземеш полагаемата почивка през 9-те месеца. За съжаление често се случва точно през бременността да ставаш по няколко пъти през нощта и всъщност да не можеш да се наспиш. Преди всичко трябва да знаеш, че безсънието не е болест в твоя случай, а е симптом на дадени процеси, които протичат в организма ти. А причините могат да бъдат физически или психологически.

 

ФИЗИЧЕСКИ ПРИЧИНИ

1.Тежест в стомаха, киселини

С напредването на бременността матката увеличава своите размери и следователно заема по-голямо място. Като резултат тя притиска стомаха и неговите функции се затрудняват.

Какво да правиш?

  • Вечеряй няколко часа преди сън
  • Непосредствено преди лягане можеш да изпиеш чаша топло мляко с лъжичка мед. Пий на малки глъдки и бавно.

 

2. Чести посещения в тоалетната

Поради растящата матка за пикочния мехур остава по-малко място и съответно се налага по-често уриниране.

Какво да правиш?

  • Постарай се да приемаш повече течности през деня, вечерта по-малко. По принцип одавай предпочитание на водата и фрешовете. Кафето и газираните напитки не се препоръчват.
  • При ходене в тоалетната леко се накланяй напред, за да помогнеш за пълното изпразване на пикучния мехур.

 

3. Неудобно положение

Много от нас са свикнали да спят по корем или по гръб и всяко друго положение намират за неудобно. Но през бременността спането по гръб е вредно, защото по този начин се натоварва гръбнакът, вследствие на което не са изключени болки в кръста и гърба. А пък по корем, дори това да е била любимата ти поза, сега едва ли ще ти е удобно. Освен това по този начин се притиска диафрагмата и се затруднява дишането.

Какво да правиш?

  • Нямаш много варианти – просто се опитай да свикнеш да спиш на една страна.
  • За по-голямо удобство можеш  да използваш малки възглавнички, които да подложиш под различни части на тялото.

 

4. Болки в гърба

Най-често оплакванията се отнасят до кръста. Това е свързано с растящото бебе и промените в твоето тяло.

Какво да правиш?

  • Ще ти помогнат специалната гимнастика и упражненията за бременни.
  • Подходящ е и масажът, който ще снеме напрежението в гърба.

 

5. Задух в стаята

През бременността потребността от кислород се увеличава, затова дори навън да е хладно, възможно е удома да не ти достига въздух. В тези случаи дори ако е по-хладно, е по-добре да спиш на леко отворен прозорец , с топла пижама и одеяло.

Какво да правиш?

  • Постарай се максимално дълго да проветряваш стаята преди сън.
  • През лятото по-добре да спиш на отворен прозорец, отколкото на климатик.

 

ПСИХИЧЕСКИ ПРИЧИНИ

1. Психическо напрежение през деня

Често пъти безсънието е в резултат на интелектуална преумора, т.е. мозъкът се намира в превъзбудено, претоварено състояние. В съвременното общество лесно попадаме в капана на умствената преумора за сметка на физическата. За съжаление движението все повече липсва в ежедневието ни. Дори и отлично да се справяш с многото ангажименти на работното място, през бременността е нужно да намалиш темпото, тъй като докато износваш бебето, ти си много по- чувствителна и уязвима към стреса.

Умствената преумора може да настъпи не само в следствие на работата. Бъдещата майка често пъти е тревожна. Безпокои се как ще мине раждането, детето здраво ли ще бъде и т.н. Подобни мисли също могат да бъдат причина за психическо пренатоварване и стрес, който води и до безсъние.

Какво да правиш?

  • Намали интелектуалното натоварване за сметка на физическото.
  • През деня непременно намери време за активна почивка. Отделяй по половин час поне два-три пъти на ден, през които да си заета само с приятни мисли.
  • Прави гимнастика за бременни и се съсредоточавай върху движенията, физическите усещания и дишането: така и стресът намалява, и ползата е по-голяма.
  • Всеки ден се разхождай с любими хора. Прави нещата, които ти доставят удоволствие. Ако ти се танцува  - танцувай, ако ти се слуша музика – слушай...

 

2. Кошмарни сънища

Те често навестяват бременната жена, особено преди раждането. През деня подсъзнанието „събира” много негативна и безполезна информация, от която в последствие се опитва да се освободи, като я „преработва” в кошмари през нощта. Не отдавай голямо значение на подобни сънища, не опитвай да ги разгадаваш и да ги приемаш като пророчески. По-добре обърни внимание на това как протича денят ти. От къде идват страховете в подсъзнанието ти? Може би просто си напрегната от очакваните резултати или пък си гледала телевизия повече от необходимото.

Някои психолози смятат, че чрез кошмарните сънища подсъзнанието всъщност се опитва да се освободи от страховете. Ако се концентрираш върху страшния сън, просто ще се страхуваш да заспиш отново.

Какво да правиш?

  • Постарай се през деня положителните емоции да са повече от отрицателните.
  • Сложи си в спалнята красив букет от лавандула – действа успокояващо и приспивателно.
  • Преди сън следвай свой ритуал, който ще ти донесе повече спокойствие и релаксация: вземи си топъл душ, отдели време за козметични процедури, помечтайте заедно с любимия мъж за всичко хубаво, което ви очаква, полей цветята и им се порадвай и т.н.
  • Пусни си любимата музика и нарисувай най-слънчевите картини в съзнанието си. Опитай се максимално да се отпуснеш и насочи мисълта си към красивите неща в живота. Да, те съществуват – самият факт, че съвсем скоро ще държиш в ръцете си най-сладкото същество на този свят, е достатъчен, за да се усмихнеш и да признаеш, че няма по-голямо чудо от новия живот.