Няколко въпроса, които тревожат бъдещите майки

  от Радослава Недкова |   11.03.2013 |   Коментари: () |   Посетена: (4228)


Бременността е естествено състояние, а не болест! Със сигурност ще чуеш тази истина от наблюдаващия те акушер-гинеколог. И въпреки че осъзнаваш правотата на думите му, дълбоко в себе си изпитваш тревога...

Вече носиш живот и си отговорна за него. Вече си майка, независимо че човечето все още е в утробата ти, а не в прегръдките ти.

Е надали ще те изненада фактът, че всички имаме сходни страхове. От прилошаването или прокървяването в началото, през преждевременните контракции до преносването – всички бъдещи майки си задават едни и същи въпроси.

 

1.ПРОКЪРВЯВАНЕ В НАЧАЛОТО НА БРЕМЕННОСТТА

Ще изгубя ли бебето?

Факт е, че най-голям процент от спонтанните аборти се случват в първото тримесечие. Сред жените, които вече знаят, че са бременни, процентът на спонтанните аборти е около 20, като те най-често настъпват в първите 7 седмици. След като пулсът на бебето е налице, броят на спонтанните аборти рязко намалява. Прокървяването в този ранен срок не означава непременно загуба на бебето. Всъщност при имплантирането на зародиша в матката е напълно възможно да се получи краткотрайно кървене. Впоследствие, при вече установена бременност, от основно значение е при прокървяване да се потърси незабавна консултация с акушер-гинеколог, особено ако кръвта е ярка и в количество, по голямо от супена лъжица.

Най-често при такива симптоми се касае за ранно отлепване на плодния сак. Състоянието се повлиява много добре от лечение и обикновено след кратък престой в болница плодът продулжава да се развива напълно нормално. А за теб лекарите ще „предпишат” почивка и спокойствие.

 

2.ПРЕГЛЕД С ЕХОГРФ

Опасни ли са тези изследвания?

Според американските специалисти ехографските изследвания са доказано безвредни. До този момент не е установена пряка връзка между тях и вродени аномалии или болести в по-късна възраст. Не трябва да забравяме обаче, че преди години в учебниците  по медицина е пишело, че и рентгенът е безопасен и безвреден при проследяване на бременността. Ултразвукът също все още е развиваща  се технология и тепърва се правят нови изследвания както върху ползите от него, така и върху вредите, които би могъл да нанася. Препоръчителните прегледи на бебето с такъв апарат при нормално протичаща бременност са три. А при рискова четири.

Обикновено прегледът се извършва с трансдюсер върху корема. В някои случаи, особено при диагностика на ранна бременност, акушер-гинекологът може да използва и вагинален трансдюсер(вагинален ехограф). Основното предимство на този метод е това, че достига до самата матка и позволява много ранно откриване на бременността. Позволява и по добър оглед на яйчниците, а това е от значение при жени, които имат кисти или други проблеми, които могат да възпрепядстват правилното развитие на плода.

 

3.КОНТРАКЦИИ В СЕДМИ МЕСЕЦ

Нормално ли е да има контакции преди 9-ти месец?

Матката е кух мусколест орган и като такъв за нея са характерни стандартните движения на мускулите, а именно – контракции. Свикнали сме да ги възприемаме като тревожен сигнал за начало на раждането, но това изобщо не е така. Всъщност през цялата бременност матката се подготвя за финала, но това не означава, че всяка контракция бележи началото на този финал.Стягане и втвърдяване на корема за секунди, което не е съпроводено от болка и сериозен дискомфорт, е естествено за бременността. По-осезателно започваме да усещаме тези стягания след средата на бременността. Наричат се контракции Бракстън-Хикс на името на лекаря, който пръв ги е наблюдавал и описал.

Все пак, въпреки че състоянието е норално, добре е да уведомиш наблюдаващия те акушер-гинеколог, за да може той да прецени дали нямаш нужда от повече почивка и прием на магнезиеви препарати. Магнезият отпуска мускулатурата и намалява маточните контракции, като повлиява и на всички други неприятни мускулни спазми (каквито са крампите по крайниците, чест неприятен спътник на бременността).

Характерно за тези контракции е, че не са болезнени, не траят дълго и не са регулярни. Първото, което можеш да направиш, ако ги усетиш, е да седнеш или легнеш, за да си починеш. И да приемаш много течности. Дехидратацията и стресът са от основните фактори, които водят до честа поява на контракции.

 

4.ЛИПСА НА АПЕТИТ

Какво да правя и опасно ли е за бебето?

Липсата на апетит е доста характерно състояние за началото на бременността. Всъщност трудно бихме говорили за каквото и да е желание за хранене, при положение че честото гадене е един от основните симптоми за наличието на бременност. Да не говорим, че макар да го наричаме „сутрешно неразположение”, то всъщност си е целодневно. Към 12-тата седмица, обаче прилошаването би следвало да е отминало – ако не напълно, то в голяма степен. Може би очакваш тогава да те споходи онзи глад, който всички описват като характерен за бременността? Е, не при всяка жена е така. Имаи предвид, че приемът на храни докато в теб расте живот, е съществен не толкова за плода, колкото за теб самата. Природата е изработила съвършен механизъм и бебето неминуемо ще получи най-доброто от теб. Вече се знае, че няма нужда да ядеш за двама, защото в крайна сметка тялото ти не отглежда в себе си подрастващ тийнейджър. 300 допълнителни калории дневно – от толкова се нуждаеш през 9-те месеца. А това се равнява на стандартна филия с масло и филе примерно.

Не бива да се пропуска и един много съществен фактор в това отношение, а именно – с какво тегло си била преди бременността. За нормално се смята да наддадеш около 12 кг за цялата бременност. Но при жени с наднормено тегло тази цифра може да падне до 8-9 кг, като често при тях в първите месеци се наблюдава дори отслабване. Ако си с поднормено тегло,наддаване с около 20 кг не би било проблем. Разбира се, за това трябва да говориш с наблюдаващия бременността ти лекар. Теглото на майката по време на бременност може да се окаже съществен фактор за правилното рзвитие на плода.

Важно е да имаш поне 4-ри хранения в денонощието, като се стремиш храната ти да е пълноценна. Тестените изделия да са пълнозърнести, да предпочиташ плодовете и зеленчуците пред пакетираните храни, да избираш полезни мазнини – зехтин, масло, рапично олио и други. Да не забравяш за месото и млечните продукти, като в същото време внимаваш да са добре термично обработени.

 

5.БЕБЕТО НЕ СЕ Е ОБЪРНАЛО В 8-МИ МЕСЕЦ

Какво ще се случи? Има ли време да заеме „правилна” позиция?

 

За да протече раждането на бебето по нормален механизъм, едно от условията е то да е заело главично предлежание, т.е. главичката да е насочена към таза. Обикновено това се случва между 28-а и 32-ра седмица от бременността. При преглед около 30-та седмица, ако се установи че плодът е едър, а позицията не е подходяща, наблюдаващият акушер-гинеколог най-вероятно ще спомене цезарово сечение като възможен начин за раждане. А след 24-а седмица е малко вероятно бебето да се обърне. Ако мъничето е още седалищно разположено, можеш да опиташ няколко опражнения:

  • Лазене удома на колене и лакти (т.нар. Индийски способ). Предната част на тялото е добре да е наведена повече – това помага на бебчо да заеме правилна позиция.
  • Седеж на дивана по турски или на колене и спускане на предната част на тялото долу на пода, на лакти. Дискомфортно е, но го прави само за 2-3 минути по няколко пъти на ден.
  • Светлина! Бебчовците са любопитни, затова задръж включено фенерче около мястото, където се предполага, че е главичката. После бавно плъзни светлината надолу. Повтори няколко пъти.

 

БЕБЕТО СЯКАШ НЕ СЕ ДВИЖИ

Не усещам бебето да рита – има ли причина за притеснение?

След 28-а седмица бебето трябва да прави по около 10 движения за 12 часа, т.е би било добре да го усещаш поне веднъж на всеки час. Ако си в последното тримесечие и ти се стори, че дълго време не усещаш мъничето, първото, което е добре да направиш, преди да звъниш на гинеколога, е да легнеш и да се успокоиш. Може дори да се обърнеш бавничко на ляво и на дясно или просто да погалиш коремчето и да се отпуснеш. Минути след като го направиш, най- вероятно ще получиш очавания знак от рожбата си, че всичко е наред. Може би си чула от някого, че е нормално преди раждането бебето да спре да мърда. Всъщност това не е така. Ако всичко е наред, би трябвало до последно да усещаш движенията на човечето. Спреш ли да го чувстваш за повече от 4-6 часа, първо се успокой, направи описаното по-горе, и ако до няколко минути или половин час нямаш „отговор” от бебето, то потърси консултация със специалист.

 

ПРЕНОСВАНЕ СЛЕД ТЕРМИНА С 3-4 ДНИ

Опасно ли е и какво трябва/не трябва да правя?

Първо нека започнем с уточнението, че „термин” е хипотетична дата, около която би следвало да се роди бебето. Погледнато от този ъгъл, тълкуването на понятието „преносване” е много размито. Счита се, че нормалната бременност трае между 38 и 42 гестационни седмици. Така че би трябвало и 14 дни след термин всичко около мъничето да изглежда спокойно. Именно затова в последния месец се правят чести записи на тоновете, а ако започнеш да преносваш, ще ти се наложи да посещаваш лекарския кабинет всеки ден. Би могло и да те приемат в болницата, за да следят твоето и състоянието на бебето отблизо. Важно е и в какво състояние е плацентата и дали тя все още продължава пълноценно да изхранва малкото човече. Ако няма признаци на започваща родова дейност около 10-тия ден след термина , то най-вероятно с наблюдаващия те акушер-гинеколог ще обсъдите възможността за предизвикване на раждането. Бъди сигурна, че ако бременността ти се следи правилно, то пресрочването на термина не крие опасност нито за теб, нито за бебето.