Голямото очакване (10-те лунарни месеца на бременността)

  от Радослава Недкова |   28.02.2013 |   Коментари: () |   Посетена: (16695)


ПЪРВИ ЛУНАРЕН МЕСЕЦ (1-4 СЕДМИЦА)

ТИ: Това е времето, в което все още не знаеш, че ще ставаш майка, но организмът ти работи на пълни обороти, като защитава максимално бъдещото бебе. Все още не е оформена плацента, която да свързва плода директно с твоето кръвообращение.

БЕБЕТО: Всъщност т.нар. зародиш все още няма нищо общо с човечето, в което ще се превърне. От окръглената структура, , в която се извършва деление на милиони клетки, ще се оформят всички органи и системи на бъдещото бебе. От горния пласт – ектодермата ще се образуват кожата,космите, ноктите, нервната система, мозъкът, гръбначния мозък, нервите.

Средният пласт – мезодерма – ще състави мускулите, скелета, отделителния и детеродния апарат, сърцето и кръвоносните съдове,както и различните органи, които произвеждат кръвта.

Последният слой – ендодерма – ще осигури лигавиците (вътрешното покритие на повечето органи), белите дробове, храносмилателната система и жлезите към нея.

От 20 – ти ден се появява сърдечната тръба – наченка на бъдещото сърце. Тя е образувана от сливане на два кръвоносни съда и макар още да няма форма на сърце, вече е оживяла от ритмични свивания – тя тупти!

В края на първия месец зародишът е дълъг 5 мм. Той е още твърде далеч от човешкия образ, по скоро прилича на удължена запетайка. Но в това тяло без лице и без крайници сърцето вече бие.

 

ВТОРИ ЛУНАРЕН МЕСЕЦ (5-8 СЕДМИЦА)

ТИ: Някъде по тази права идва и твоето време за ърва среща с малкото човече. Около  4 - тата седмица е времето, в което тестовете за бременност Отчитат положителен резултат. Вече знаеш че сте двама поне по няколко признака – закъснение на цикъла, сутрешното неразположение, удивително засиленото ти обоняние и други.

Ако бременността не е планувана и не си приемала предварително фолиева киселина, сега е времето да започнеш.

За съжаление това е периодът, в който се случват най често спонтанните аборти. Затова незабавно потърси лекарска помощ, ако получиш кървене (независимо от цвета и количеството на кръвта).

БЕБЕТО: Всички органи и системи на мъничето вече се оформят и започват да функционират. Към 7 – мата седмица започва вкостяването на скелета (което ще завърши чак в зряла възраст).

В края на 8 - ата седмица зародишът е дълъг 3 см, тежи 11 грама, но въпреки това в малко телце всички органи са очертани.

За 2 месеца бебето ти е получило всичко, което ще определи човешката му същност.

 

ТРЕТИ ЛУНАРЕН МЕСЕЦ (9-12 СЕДМИЦА)

ТИ: Вече няма спор – в теб расте мъничък човек. Идва време да посетиш отново гинеколога и да ти бъдат направени първите изследвания – пълна кръвна картина, кръвна група и резус фактур, Васерман и Австралийски антиген (маркер за хепатит В), урина. Ще ти вземат и проба за микробиологично изследване и цитонамазка.

БЕБЕТО: Крайниците му стават все по оформени. Вече движи ръчички, мести си главата и може да отваря и затваря устата си. Започват да разтат и ноктите по малките пръстчета, а при момиченцата се оформя структората на гърдите.Полът вече личи по външните органи.

По време на третия месец се появяват гласните струни. Те обаче на функционират и не определят гласа на детето. Първият му вик ще се чуе след раждането, , когато поеме първата глътка въздух.

Постепенно лицето се променя – очите все повече се доближават. Израстват клепачите, но те изцяло закриват окото и предпазват очната ябълка, която се развива. Устата се стеснява, но челото остава изпъкнало и ноздрите са много разтворени. Ушите приличат на две малки щепнатини.

В края на третия месеци плодът е дълъг 10 см и тежи 45 грама. Той бележи значителен напредък – за 4-ри седмици ръстът му се е увеличил 3 пъти, теглото му – 4 пъти.

 

ЧЕТВЪРТИ ЛУНАРЕН МЕСЕЦ (13-16 СЕДМИЦА)

ТИ: Ако се погледнеш внимателно в профил, ще забележиш, че тялото ти е започнало да се променя. Време е да си купиш нов сутиен – за предпочитане мек и без банели. Едно от нещата, които не трябва да пропускаш, е ранната фетална анатомия. Прави се между 11-14 гестационна седмица. На този ранен етап от развитието на бременността се прави оценка на главата, предната коремна стена, стомаха, пикочния мехур, крайниците на плода. Определят се локализацията на плацентата и броят на съдовете в пъпната връв. Най – важното е, че могат да бъдат диагностицирани някои от големите аномалии на плода чрез измерване на дебелината на нухалната транслуценция и феталната ностна кост. Тези два маркера представляват ефективно средство за ехографски скрининг за хромозомни аномалии в ранните срокове на бременността, включително за синдрома на Даун.

БЕБЕТО: Първи почти прозрачен пласт кожа заменя временната, защитаваща до този момент мембрана. Нослето, устните и ушите се дооформят. Дължината на фетуса е 12-14 см, тежи около 100 грама. Мастните и потните жлези започват да действат. Сърцето бие два пъти по бързо, отколкото при възрастен човек. В червата се натрупват зеленикави материи  - мекониум. Бъбреците също действат – урината се излива в околоплодната течност. По главичката поникват първите косми.

 

ПЕТИ ЛУНАРЕН МЕСЕЦ (17-20 СЕДМИЦА)

ТИ: Вече уверено можеш да показваш коремчето си. Тялото ти се променя, гръбначния стълб се оформя така, че да може да се справи безпроблемно с  новите форми и бъдещата тежест на тялото ти. Ареолите на гърдите потъмняват и може би вече са се уголемили.

Идва време за биохимичният скрининг. Това изследване на кръвта показва вероятността от аномалии на невралната тръба и от хромозомни аномалии. Препоръчва се да се направи между 16 и 18 г.с., като за жени над 35 години е задължително. Ако рискът е по висок от 1 към 250, то най- вероятно наблюдаващият лекар ще препоръча амниоцентеза. В случая е важно да знаеш, че само около 3 до 5 % от жените получават положителни резултати при този скрининг и средно около 10 % от тези жени имат на практика дете с проблем. Така че, преди да вземеш каквото и да било решение, е добре да се посъветваш поне с двама независими специалисти.

Това е периодът, когато повечето майки за пръв път усещат движенията на мъничето :)

БЕБЕТО: То е дълго около 25 см. И тежи малко повече от 300 гр. Тялото му е покрито с мъхеста покривка – нарича се лануго, и вече има малки косъмчета по главата. Кожата започва да губи червеникавия си цвят, но е все още набръчкана, защото няма подкожна мазнина. Плодът прави опити за гълтателни движения, като поема от около плодната течност. Продължава развитието на белите дробове.

 

ШЕСТИ ЛУНАРЕН МЕСЕЦ (21-24 СЕДМИЦА)

ТИ: Може би вече ти се налага да пазаруваш по-голям размер дрехи, а малкото човече упорито заявява присъствието си с осезателни побутвания. Предстои ти втора много вълнуваща среща с него, а именно феталната анатомия, която се прави между 18-22 седмица, като за оптимално се счита времето 20-22 седмица.

В този период обикновенно следящият те гинеколог назначава второто изследване на кръвта, за да се проверят нивата на хемоглобина и кръвната захар. Целта е да се изключи вероятността от развитие на анемия и гестационен диабет. Ще ти бъде назначено и изледване на урината.

Гърдите ти започват да произвеждат коластра, така че не се учудвай, ако забележиш сутрин мокри или лепкави следи по дрехите.

БЕБЕТО: Тежи около 650 грама и има дължина около 30 см. Това е месецът на движението. В различни периоди от денонощието то прави средно 20 до 60 движения за половин час с ръце, крака, извива горната част на тялото си и т.н.

Мозакът също продължава да се развива. Детето спи и се събужда – във фазата на дълбок сън то е неподвижно. При лек сън тялото не се движи, но от време на време ръцете и краката потрепват, както и диафрагмата. При тези малко внезапни движения на майката и се струва, че бебето хълца. Кожата му все още е набръчкана, а главата му е относително голяма. Оформят се веждите. Клепачите започват да се отварят. Ако се роди сега шансовете му за оцеляване са много малки, но все пак ги има.

 

СЕДМИ ЛУНАРЕН МЕСЕЦ (25-28 СЕДМИЦА)

ТИ: Вече си в края на второто тримесечие, т.е. началото на 28 седмица бележи началото на седмия ти календарен месец. Може би това е единственият месец, в който можеш да си отдъхнеш и да не се тревожиш, че ти предстои поредното изследване. Евентуално по преценка на лекаря и ако имаш специфични оплаквания, може да ти бъде назначена микробиология.

БЕБЕТО: Дължина 35 см и тегло 1 100 грама. Това е месецът на пробуждането на сетивата. Детето чува най- ниските тонове и следователно по-добре чува гласът на баща си. Шумовете достигат до него заглушени, филтрирани от водната среда, в която е потопено. Освен това около него има особен звуков фон: сърцето на майката, шумовете от нейните вътрешности, шумове от собствената му пъпна връв. Амниотичната течност намалява, за да се разшири пространството за малкото човече.

Кожата му е все още тънка и жълтеникава и има старчески вид, защото е набръчкана и покрита с особена мастна покривка, наречена верникс казеоза.

У нас се е създала и разпространява грешната представа, че деца, родени в седмия месец са по устойчиви и имат по голям шанс за оцеляване от тези родени през осмия месец. Всъщност е точно обратното – практиката показва, че колкото по късно се роди детето, толкова по-големи са шансовете му за оцеляване.

 

ОСМИ ЛУНАРЕН МЕСЕЦ (29-32 СЕДМИЦА)

ТИ: Смело мога да заявя, че това е времето, в което за пръв път ще предобиеш реална представа как изглежда вашата рожба. Феталната анатомия, която е препоръчително да се направи за откриване на късни структорни аномалии, може да бъде прекрасно изживяване за цялото ви семейство. В повечето съвременни центрове се използват ехографи, които предлагат възможност за триизмерно и четириизмерно представяне на мъничето. Ако бебето е благосклонно и не покрива с длани лицето си , ще можете да видите на кого прилича.

БЕБЕТО: Плодът е с дължина 40 см, тежи 1800 грама. Главните органи са завършили своето развитие. Някои, по специално стомахът, червата, бъбреците, вече функционират, както ще вършат това и след раждането. Други не са още съвсем готови – черният дроб и особено белите дробове. Тяхното усъвършенстване завършва именно към осмия месец. Колкото повече наближава раждането – толкова по красиво става детето. Бръчките изчезват, очертанията на тялото се закръглят, кожата става светлорозова, финият пух, който я покрива, изчезва малко по малко. Обикновено в края на осмия месец бебето заема своето окончателно положение за раждане.

В края на осмия месец бебето тежи средно 2400 грама, и е дълго около 45 см.

 

ДЕВЕТИ ЛУНАРЕН МЕСЕЦ (33-36 СЕДМИЦА)

БЕБЕТО: Може би вече ще започнеш да разбираш защо на това състояние му казват „бременност”. Добрата новина е че си почти на финалната права. Предстои да ти бъдат направени последните изследвания на кръв и урина, както и нещо много важно – да получиш направлението си за раждане и обменната карта. Ако до този момент си ходила на работа, вече идва времето, в което ще можеш да си починеш. И въпреки че според нашите поверия не е добре да пазруваш предварително за бебето, напоследък майките успешно пренебрегват тази бабина заръка. Потопи се с удоволствие в света на малките човеци, прекрасните им дрешки, возила и креватчета... Успех!

БЕБЕТО: Теглото е 2600 грама, а дължината около 45 см. Кожата вече е опъната и гладка. Хрущялите на нослето и ушичките вече са станали твърди, ноктите са пораснали и са стигнали до върховете на пръстите. Бебето със сигурност разпознава и отговаря по свой начин на познати звуци – гласа на мама , любима музика и др.

 

ДЕСЕТИ ЛУНАРЕН МЕСЕЦ (37-40 СЕДМИЦА)

ТИ: Това е етапът, който всяка една майка може да очаква с нетърпение. Големият ден е вече близо, а страховете ти как ще протече раждането започват да отстъпват място на нетърпението от предстоящата среща с мъничето. Все пак идва краят на най-голямото чакане в живота ти. При това прекрасен край!

БЕБЕТО: Детето ще използва последните седмици, за да укрепи силите си и да увеличи теглото си – 20-30 грама дневно. Тънкият пух, покриващ кожата, вече е почти изцяло опадал, но по тила и раменете може да остане и след раждането. Черепът не е напълно  вкостен, а фонтанелите правят възможно преминаването на главичката в таза по време на раждането. Природата за всичко е помислила! Най-голямото тайнство – раждането – предстои!