15 Неща които трябва да направиш, преди бебето да дойде

  от Радослава Недкова |   20.02.2013 |   Коментари: () |   Посетена: (2263)


В мига, в който видиш положителния тест за бременност, е много вероятно да те залее лавина от разнородни чувства... Дори и бременността ти да е планирана отдавна и силно желана, е възможно да се почувстваш объркана и да се запиташ: "А сега, какво?". 

Ето най-важните стъпки, които трябва да направиш, преди да гушнеш рожбата си:

 

ПЪРВО ТРИМЕСЕЧИЕ

1. ПУСНИ СЕ ПО ТЕЧЕНИЕТО

Всички жени обичат да планират - особено толкова важна част от живота си като бременността и майчинството. Представяте си например как гордо се разхождате по цял ден с "пролетното" си бебе, или пък малко съкровище, което се появява като дългоочакван коледен подарък за цялото семейство...

Каквито и да са били пановете ти, време е да забравиш за тях и да се отпуснеш. Сега, когато двете чертички на теста за бременност са вече факт, се настрой положително за предстоящите незабравими девет месеца.

2. ПЪРВАТА ТИ СРЕЩА С БЕБЕТО

След като вече си видяла положителния тест за бременност, време е да уговориш посещение при гинеколога си. Около седмица след закъснението на цикъла ти би трябвало лекарят вече да може да види имплантирания зародиш при ехографски преглед. Това е важно, за да си спокойна, че той се развива на правилното място, както и за да разбереш дали става дума за едно или повече бебета :). Лекарят вероятно ще поиска да те види отново след около десетина дни, когато вече ще може да се улови и сърдечният ритъм на плода. Това е и времето за първите ти изследвания, претегляния и измервания, които ще служат за изходн точка при проследяването на бременността.

3. ПОГРИЖИ СЕ ЗА ЗДРАВЕТО СИ

Знаеш, че първите седмици са жизнено важни за формирането на здрав плод със здрави органи. В идеалния случай ( бременността ти е планирана още преди зачеването) си се разделила с нездравословните навици като алкохол, тщтщнопушене и т.н. Би било чудесно, ако си започнала да приемаш и фолиева киселина.

А ето и нещо успокоително - в случай че бъдещото бебче е било заченато след незабравимо парти(обилно полято с алкохол), не се стресирай прекалено за последствията. Природата има хитър начин да предпази зародиша в първите дни, когато майката все още не подозира за наличието на бременност. Скоро след зачеването той е все още сравнително независим от майчиния организъм (не е свързан с кръвоносната ти система) и това в голяма степен го предпазва от вредни влияния. Ако все пак имаш някакви притеснения, не се колебай да ги сподлиш с гинеколога си.

4. ПОГЛЕЗИ СЕ (И БЕЗ УГРИЗЕНИЯ)

През първите 2-3 месеца е много вероятно да се чувстваш уморена и сънлива, а "сутрешното гадене" може буквално да вгорчи живота ти. Газирана вода с малко лимон на малки глътки може да намали неприятните усещания. Дори и без апетит, хапвай по нещо през деня. Колкото до сънливостта - не пропускай възможността да си поспиваш без никакви угризения. След появата на бебето няма да имаш повече време за мързелуване :).

5. СЮРПРИЗИРАЙ ШЕФА СИ

Много жени предпочитат да говорят с работодателя си едва когато достигнат поне до третия месец. Желателно е да проведеш този разговор по - рано, особено в случай, че започнеш да изпитваш физическо неразположение. Дори и без да споделяш все още с колегите си, може да бъде много облекчаващо, ако ръководителят ти е на ясно с причината за честите ти сутрешни закъснения или понижения ти трудов ентусиазъм, вместо да ги тълкува като некоректност от твоя страна. А и не на последно място решението ти да информираш за случващото се и предстоящите промени, свързани с намирането на заместващ колега, може да се тълкува като проява на професионализъм и отговорност. Възможно е да ти се наложи да ползваш болничен. Затова колкото по - рано работодателят знае за предстоящото ти майчинство, толкова по - добре за всички.

6. ПЛАНИРАЙ НАВРЕМЕ

В случай че работодателя ти не те осигурява върху цялата сума, която получаваш, все още има смисъл да обсъдиш с него възможността  за промяна, за да имаш по - високо обещетение през първата година от майчинството. Ако очакваш по - продължителна помощ от таткото вкъщи след раждането(повече от полагаемите 15 дни) или от друг работещ близък, ще е добре те да планират отпуските си още от сега. Сигурно знаеш, че графикът за отпуски вече трябва да се изготвя в началото на всяка година,затова ги планирайте достатъчно рано, за да сте спокойни.

 

ВТОРО ТРИМЕСЕЧИЕ

7. ХАЙДЕ НА ШОПИНГ :)

Промените на тялото по време на бременността са строго индивидуални. И все пак около 4етвъртия - петия месец коремчето ти най - вероятно вече няма да се чувства комфортно в старите ти дрехи. Мисли практично и поднови гардероба сис неща, които ще можешда носиш по-дълго време, както и които се комбинират успешно помежду си.Не копувай много дрехи - един два панталона или пола и панталон плюс няколко туники са ти достатъчни на първо време.

 Не обичаш дрехи за бременни? Чудесно! В повечето магазини можеш да намериш много модели, които спокойно да носиш, без да са предназначени специално за бъдещи майки.

8. РЕМОНТИРАЙ И ОБЗАВЕЖДАЙ

Започнете и завършете всички ремонти и ремонтчета, преди последното тримесечие. Сигурно си забелязала, че тази дейност винаги се оказва поне на половина по -скъпа от предвиденотои най - малко два пъти по-продължителна от очакваното. 

Това е времето да изберете бебешко креватче и дори количката, да обикаляте магазините, да разглеждате и да сравнявате. В края на бременността това ще ти коства много повече енергия, така че не го отлагай за тогава. Дори и да не купите избраните неща веднага, факта че сте ги намерили и харесали, ще ти донесе овече спокойствие и увереност.

9.СЛОЖИ (НАЙ - ПОСЛЕ) РЕД В ХАОСА

Използвай естествения си инстинкт за ""гнездене" , за да се отървеш от натрупаните ненужни вещи, както и да организираш и да подредиш неща , за които до се га не си намирала време. Ще се почувстваш чудесно, след като разчистиш всички ненужни предмети и овориш място за новото, което предстои да влезе в живота ви.

 

ТРЕТО ТРИМЕСЕЧИЕ

10.ИЗБЕРИ БОЛНИЦАТА, В КОЯТО ЩЕ РАЖДАШ

В зависимост от представите и желанията ти за това как и в какви условия искаш да протече раждането, сигурно вече си се насочила към една или дори няколко болници. Не пропускай възможноста да ги посетиш в рамките на така наречените "дни на отворените врати". Направи избора си достатъчно рано - не чакай до доветия месец, защото така рискуваш да изложиш себе си и бъдещия татко на излишен стрес, в случай че бебето реши да подрани.

11.ИЗМИСЛИ НАЙ - ХУБАВОТО ИМЕ

За да сведеш до минимум излишните вълнения и нерви, най-добре още когато с половинката ти съобщавате на близките си чудесната новина, недвусмислено дайте да се разбере, че като родители на бъдещото човече вие решавате какво име да носи то (без това да бъде повод за обида от когото и да било).

12. И ОТНОВО Е ВРЕМЕ ЗА ПЛАНОВЕ

Не, не е твърде рано да си говорите за изписването и първите седмици с новороденото. Далеч по-неприятно би било, ако ден преди да се приберете вкъщи с бебето, с таткото нямате едносмислие по въпроса нужно ли е да посрещнете 20 души нагости след изписването.

В този случай водещо трябва да бъде това как се чувстваш.Може би искаш повече спокойствие и уединение или да сте само тримата, за да се насладите на незабравимите моменти. В такъв случай помолете близките за малко търпение. 

Вероятно ще предпочиташ сама да се грижиш за бебето (не се притеснявай, не еникак трудно, дори когато ти е за пръв път). Ако все пак очакваш някой да ти помага, говори с него, как точно си представяш помощта му.

13. СПРИ ДА РАБОТИШ

Дори и все още да не ти тежи, дай си почивка няколко седмици, преди бебето да се появи.Отпусни се, зареди се с енергия и се подготви емоционално за срещата ти с мъничето. Довърши последните неща, които искаш да оправиш вкъщи. Прочети за първите дни с новороденото и разбери какво трябва да имаш предвид за успешен старт на кърменето,Настрой се на бебешка вълна!

14. ПЪРВИТЕ ДРЕШКИ НА БЕБЕТО

Дори и да са само няколко комплектчета за обличане, не оставяй това удоволствие само на таткото:). Още повече, ако няма самоотвержена бъдеща баба, която да му помогне с последните приготовления.

В случай че си суеверна, можете да изберете заедно нещата преди раждането и да се уговорите в магазина да ви ги запазят. А след като бебето се появи, таткото просто да плати и да ги вземе.

15. ОТИДИ НА СРЕЩА

С бъдещия татко, разбира се! Използвай последните "свободни" дни за разходки и романтични вечери с половинката ти. Не забравяй да му благодариш за подкрепата през всички тези месеци, но и не го загърбвай след раждането.

И накрая, независимо дали си успяла да свършиш всичко планирано преди раждането, бъди спокойна и уверена, защото в крайна сметка най - важни сте ти с бебето и защото всичко ще бъде наред. Наистина ще бъде :)!