Първи изпит за твоята рожба

  от Радослава Недкова |   12.10.2014 |   Коментари: () |   Посетена: (3290)


Новороденото е толкова мъничко и крехко! Струва ти се, че всичко което то умее, е да яде, спи и плаче. Но не е точно така.

 

КАКВО ВИЖДА ЛЕКАРЯТ?

При прегледа на новороденото педиатърът трябва да установи наличието на някои безусловни рефлекси – сукане, гълтане, рефлекс на търсенето, повърхностен защитен рефлекс, хватателен. А когато бебето навърши месец, неврологът ще направи щателен преглед, за да се убеди в отсъствието на поражения на още незрялата, но вече структурно сформирана нервна система. Първо лекарят ще оцени външния вид на детето. Здравото новородено има специфична поза – крачетата и ръчичките са полусвити в коленете и лактите. Това е свързано със свойствения за тази възраст повишен мускулен тонус.

При бодърстване мъникът прави спонтанни движения – периодично свива и опъва крачетата, хаотично маха с ръце, реагира на силни звуци и ярка светлина. При недоносените деца са снижени спонтанната двигателна активност (хаотичните движения на ръцете и краката, реакцията на светлина и на звук) и мускулният тонус, а безусловните им рефлекси често са „притапени“.

 

ОСНОВНИ ФИЗИОЛОГИЧНИ РЕФЛЕКСИ

Те се делят на орални и спинални.

ОРАЛНИ РЕФЛЕКСИ:

Смукателен – когато сложиш в устата на малкото гърдата или биберон, то започва да суче активно. Съхранява се през първата година, след това угасва.

Рефлекс на търсенето (рефлекс на Кусмаул) – когато леко докоснеш ъгълчето на устата на бебето, то започва да търси и да отваря устичката си. Загубва се към 6-а-7-а седмица след раждането.

Хоботков рефлекс – при леко и бързо почукване с пръст по устните на бебето, то ги изтегля като хобот. Губи се към 2-рия-3-тия месец.

Рефлекс на Бубкин – притискането на дланта на бебето предизвиква отваряне на устичката. Отслабва към 2-рия и изчезва към 3-тия месец.

Отсъствието на тези рефлекси е сигнал за поражения на централната нервна система.

Трябва да знаеш че върху изразителността на бебешките рефлекси влияе фактът гладен ли е мъникът ти. Здравото гладно дете ще реагира активно – отначало в търсене на източника на дразнение, а след това здраво хващайки гърдата на майката или биберона.

СПИНАЛНИ ЕФЛЕКСИ:

Докторът ще установи наличие на рефлекси, за които вече отговарят други „етажи“ на нервната система.

Повърхностен защитен рефлекс – когато сложиш бебето по корем, то завърта главичката си на една страна, поклаща се няколко пъти и се опитва да я вдигне, възстановявайки по този начин свободния достъп на въздух в носовите пътища. Това е един от най-важните рефлекси, които наравно със сукателния, на търсенето и гълтателния осигуряват възможността на бебето да се приспособи към новата за него среда на живот.

Рефлекс на опората, изправянето и автоматичното ходене – ако изправиш детето, хващайки го под мишниците, то отначало свива крачетата, но при допир с опора се изпъва и застава с полусвити крака на цяло стъпало. Този рефлекс угасва към третия месец след раждането. Ако наклониш леко мъника напред, ще видиш, че ще започне да прави движения, наподобяващи крачки, но те ще са съпроводени с движение на ръцете. Към 3-тия месец тази способност изчезва и едва към първата година на детето се появява способността то да стои самостоятелно и да прави крачки. При поражения в нервната система „автоматичната походка“ се задържа по дълго от три месеца.

Рефлекс на пълзенето (рефлекс на Бауер) – ако сложиш малкото по корем, то ще започне да прави движения, все едно пълзи (спонтанно пълзене). Ако едновременно с това сложиш ръка върху стъпалото на бебето, то рефлексивно ще се отблъсне от нея и ще започне да „пълзи“ по-активно. Този рефлекс се появява на 3-тия-4-тия ден след раждането и се задържа до 3-тия-4-тия месец.

Хватателен рефлекс на Янишевски и палмарен, хватателен рефлекс на Робинзон – поставяйки пръст в дланта на бебето, то го хваща, задържа го и го стиска. Понякога това стискане е толкова силно, че можеш да повдигнеш мъника. Рефлексът изчезва към 3-тия-4-тия месец.

Рефлекс на Бабински – предизвиква се чрез натискане с палец по стъпалото в основата на втори и трети пръст. Детето свива пръстите на краката. Избледнява към 12-ия месец.

Рефлекс на Моро – това е рефлекс, при който бебето се стряска от силен звук или шум. Отначало то разтваря широко ръце, разперва пръсти и опъва крачета. След няколко секунди ръцете се връщат в първоначалното си положение, детето може да се прегърне с ръчички. Проявява се в първите дни след раждането и е активен до 4-тия-5-тия месец.

Рефлекс на Галант – при дразнене на мускулите около гръбнака тялото на бебето се извива по посока на дразненето. Появява се на 5-ия-6-ия ден след раждането и изчезва към 3-ия-4-ия месец.

Липсата или слабо изразените типични за малкото рефлекси е сигнал за проблем и червена лампичка, че детето трябва да бъде прегледано обстойно от специалист.

Не забравяй, че в този период бебето се променя всеки ден и че отсъствието и появата на рефлексите зависят от редица условия – ситост, умора, настинка и др. Проверката на всички тези рефлекси се прави най-добре от лекар!