Родени твърде рано

  от Радослава Недкова |   15.09.2014 |   Коментари: () |   Посетена: (5169)


Зареди се с търпение! Не забравяй, че макар и толкова малко в момента, твоето бебе скоро ще порасне и ще догони еръстниците си.

 

Бебето се смята за недоносено, ако се е родило преди 36-тата гестационна седмица, рисково преди 32-рата и високо рисково преди 28-та. В практиката всяко дете с телесна маса 1000 – 2449 г. И с дължина 35-45 см се нарича недоносено. Ако и твоето дете се е родило твърде рано, прочети какво можеш да направиш по време на престоя си в родилния дом, за да му помогнеш още в първите дни от неговия живот.

 

КЪРМЕНЕ

Със съгласието на лекарския екип се опитай да кърмиш своето малко бебче, възможно най-рано и най-често. При бебета, родени след 32-рата гестационна седмица, шанса да са развили вече сукателния си рефлекс е голям. Ако все още изваждането от кувиоз крие рискове, може да изцеждаш кърмата си и да помолиш акушерката да храни бебето ти с нея вместо с адаптирано мляко. Кърмата ти е богата на протеини и липаза – ензим, който подпомага усвояването на мазнините. Така имунните фактори в твоето мляко ще защитават бебето, докато собствената му незряла имунна система се развие. Това ще го предпази от развитието на инфекции, често срещани при недоносените бебета.

 

ГРИЖИ

Опитай се да взимаш възможно най-голямо участие във всекидневните грижи за твоето дете. Уведоми медицинския персонал, че си готова да преобличаш и къпеш своето дете веднага щом това е възможно и безопасно за него. По този начин ще можеш още в родилния дом да свикнеш с грижите за малкото човече и няма да се чувстваш безпомощна, когато се приберете удома.

 

КОНТАКТ

Не спирай да поддържаш близък контакт със своята рожба, независимо че ви дели кувиоз. Опитай се да бъдеш спокойна и позитивно настроена при посещенията в отделението. Ако има възможност, оставай повече време с бебето, говори му нежно. Така няма да се прекъсва връзката между вас.

 

БЛИЗОСТ

Помоли медицинския персонал, ако е безопасно, да ти позволи да взимаш и гушкаш по-често мъничето. Близостта на майчиното тяло ще му помогне да се чувства в безопасност. Доказано е, че прегръдката на майката помага на бебето да стабилизира сърцебиенето си, да успокои дишането си, да регулира телесната си температура и да спи по-дълго.

 

КАК ЩЕ ИЗГЛЕЖДА ТВОЕТО МЪНИЧЕ

-          Преждевременно роденото бебе е с по-ниско тегло, ръст и обиколка на главата. Окосмяването по гърба все още не е изчезнало. Пъпчето е по-ниско разположено. Подкожната мастна тъкан е по слабо изразена – бебето изглежда слабо и с леко синкав цвят на кожата. Склонно е към охлаждане поради несъвършенните механизми за поддържане на телесната температура. Ето защо е необходимо да се постави в куиоз.

 

-          Дишането му е неравномерно, а в някои случаи затруднено. Недоносеното бебе има склонност да забавя дишането си, а понякога дори и да спре. Затова то има нужда от проследяване на дишането с монитор и специални аларми, които известяват за евентуално забавяне.  Постепенно, с порастването, още в родилния дом дишането се нормализира.

 

-          Недоносените бебета имат добре развит рефлекс на гълтане, но сукателният им рефлекс е по-слабо изразен или липсва. Едва когато станат на възраст 35-36 гестационна седмица, или 4-5 седмици преди термина, се очаква да започнат да сучат по-енергично.

 

-          Поради незрялост на черния дроб жълтеницата при тях е по-силно изразена и по-продължителна.

 

-          Храносмилателната система е също незряла – ензимите не са достатъчно, за да обработват добре храната. Ето защо захранването с мляко става много внимателно с по-малки количества. Използват се храни със специална формула за недоносени. Те са адаптирани към повишените и специални изисквания за хранителните съставки, необходими за доброто развитие на преждевременно роденото дете.

 

-          Незряла е и нервната система. Бебето е по-сънливо. Нервно-психическото му развитие се преценява не по датата на раждане, а към датата на термина. Постепенно до края на първата година тази разлика изчезва и развитието се изравнява с това на останалите деца.

 

ГРИЖИТЕ В РОДИЛНИЯ ДОМ

Макар и да ти е тежко заради раздялата с твоето дете, бъди сигурна, че болничния персонал полага всички необходими грижи за преждевременно родените. Довери се на професионализма и съпричастността на лекарите. За да се чувстваш по-сигурна и информирана как минават дните на малкото човече в отделението за недоносени бебета, прочети какво споделя д-р Боряна Слънчева, завеждащт неонатологична клиника към СБАЛАГ „Майчин Дом”, София.

 

-          ПОДДЪРЖАНА НА ПОСТОЯННА ТЕЛЕСНА ТЕМПЕРАТУРА

Ако бебето е родено с тегло под 1800 г, то ще бъде поставено в кувиоз. В това няма нищо тревожно. Кувиозът е неговият временен дом, където ще му бъде достатъчно топло и комфортно. Там ще бъде наблюдавано внимателно от лекарите и акушерката, които ще следят жизнените му функции. Бебето ще може да се разположи удобно само по пеленка. Температурата в кувиоза се поддържа и регулира и обикновено е около 36-38 градуса. Влажността е около 75-76 %. Ако е необходимо, може да се подава дозирано кислород. Когато новороденото се захрани и стане достатъчно голямо, може да се извади от кувиоза и да спи в креватче. Обикновено бебето се изписва, когато теглото му е над 2500 г, но може и при достигнали 2100 г. Важно е също така да може да се храни добре с биберон.

 

-          ХРАНЕНЕ

Най-добрата храна за новороденото е кърмата. За съжаление кърменето не винаги е възможно. Храносмилателната система на недоносеното дете е все още незряла, затова захранването става внимателно с много малки количества в интервал на три часа – 8 пъти в денонощие. Много често храненето е комбинирано – мляко и венозни вливания на определени хранителни съставки. Венозните вливания се прекратяват, когато бебето може да усвоява добре определено количество мляко за денонощието. Ако детето е с висока стойност недоносеност  - под 1000 г – може за храненето да се използва сонда, която се вкарва в стомахчето. Започва се с 1-2 мл на чести интервали, като постепенно се увеличават количеството и интервалът.

           

-          ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ИНФЕКЦИИ

Недоносените нямат никакъв имунитет. Те са изключителни податливи на всякакви инфекции. Спазването на строги правила на хигиена е в основата на профилактиката на инфекции. Най-важното правило е да се мият ръцете преди всяко докосване на бебето. Шишетата, бибероните и всичко, което се допира до новороденото, трябва да е стерилно. Срещата с бактериите, намиращи се в околната среда, трябва да става бавно и внимателно. Целта е плавно да се стимулира имунната система на бебето, без то да се разболява.

 

ГРИЖИ У ДОМА

-          Подготви предварително всичко необходимо за посрещането на бебето у дома. То трябва да има собствено креватче, плот за повиване, достатъчен брой шишета, ританки, бодита, спално бельо.

-          Всички дрешки пери на висока температура със специален бебешки препарат, отделно от другите дрехи. Задължително ги глади след това. Така ще предпазиш бебето от евентуални инфекции.

-          Къпи бебето всеки ден, като след банята го мажи обилно с олио, особено сгъвките.

-          Кожата на недоносеното няма защитен маслен слой, както е при останалите бебета. Тя може лесно да се нарани и да се инфектира. Затова омазняването и е изключително важно – така кожата се предпазва от наранявания.

-          Стерилизирай шишетата и бибероните преди всяко хранене.

-          Водата за пиене е добре да се преварява около 10 минути

-          Не е желателно да се използва минерална вода, защото бъбречната функция на бебето е много несъвършена.

 

ВАЖНО Е ДА ЗНАЕШ...

-          Недоносените деца наддават около 1000-1200 г на месец през първите 2-3 месеца. Равномерното наддаване е критерии, че бебето е здраво и се развива добре. Още на първата седмица след изписването се прави контролен преглед на теглото, за да се види дали храненето е пълноценно и достатъчно.

-          Още в родилния дом се прави и очен преглед в зависимост от теглото при раждането, особено ако бебето е прекарало повече време в кувиоз. Прегледите продължават всеки месец до навършването на 6 – месечна възраст

-          Преглед на тазобедрените стави от детски ортопед трябва да се направи около третия месец след изписването.