Първата среща с бебето

  от Радослава Недкова |   15.01.2014 |   Коментари: () |   Посетена: (2734)


Минути след раждането очакваш да гушнеш най – сладкото бебче на света... Не се стряскай, ако малкото човече не изглежда точно както в мечтите ти. За „странния ” му вид си има обяснение.

С ГЛАВАТА НАПРЕД!

Главичката на твоето малко съкровище  може да е леко деформирана и дори със странна (например конусовидна) форма. Това е нормално, защото по време на раждането бебешката глава трябва да премине през тесния родов канал. Ето защо все още меките кости на черепа реагират по този начин. Ако внимателно се вгледаш, ще забележиш две „дупки” на главичката (фонтанелите) – една отгоре и една отзад. На практика благодарение на тях раждането е протекло по- лесно и безпроблемно. Фонтанелите си личат особено ясно, когато бебето плаче и се напряга. Ако сложиш ръка върху тях, може да усетиш пулса на малкото човече. Обикновено между 12-ия и 18-ия месец костите на черепа се съединяват окончателно. А само няколко дни след раждането (най-много седмица) главичката на малкото ще придобие правилната си форма и ще се закръгли.

НА КРАЧКА ОТ СЛАДКИТЕ ФИЗИОНОМИИ

Не се стряскай, ако личицето на рожбата ти е някак подпухнало и недооформено. Възможно е нослето да е сплескано или дори ушните миди да са леко прегънати в крайчетата си. Помисли какво е да прекараш толкова време в тясно пространство като утробата (особено с последните седмици). Освен това натискът върху тази част на тялото по време на раждането също си казва думата. Понякога мъничетата имат подутини около очите си и дори малки кръвоизливи в тях, за които пак можем да „обвиним” трудното преминаване през родовия канал. Ще видиш, че положението скоро ще се нормализира и вероятно бързо ще забравиш за първоначалните си притеснения, още щом зърнеш първата  - дори и несъзнателна – бебешка усмивка.

ПРИВЕТСТВАЙ НЕЖНАТА КОЖА

Кожата на мъничето ти ще претърпи редица промени, преди да придобие копринена нежност и мекота. В първите дни и седмици най-горният слой ще се лющи интензивно (особено в областта на ръцете и краката). При голяма част от новородените в областа на лицето се появяват малки бели пъпчици, които могат да преминат в червеникави.

Добрата новина е, че няма да има и помен от тези проблеми само след няколко седмици. Така че скоро ще прекарваш часове в милване на най-нежната кожа.

ХЕЙ, РЪЧИЧКИ!

Ръцете и крачетата на бебето също могат да те притеснят със странната си леко изкривена форма. Причината за тяхното деформиране е позицията, която са заемали в утробата ти. Постепенно с раздвижването на мъника ти те ще започнат да се изправят. Разбира се, прес първия-втория месец на малкото не пропускай посещението при специалист ортопед. Така ще си по-спокойна – особено за правилното развитие на крачетата и тазобедрените стави на малкото човече. За твоя информация трябва да знаеш, че Здравната каса не поема нужното изследване (ехография на тазобедрените стави), но то не е много скъпо и би ти спестило излишни тревоги.

И МОМИЧЕНЦАТА И МОМЧЕНЦАТА...

Независимо от пола си, мъничетата често имат подутини в гениталната област. Това е т. нар. Полова криза и може да е съчетана и с подуване на гърдичките. Възможно е малката дама да се роди с подута вагина и в първите си дни да има вагинално течение. Не се тревожи -  проблемите ще отзвучат (течението – до няколко дни, а подуването – до 2-4 седмици).

При момченцата също се получават подутини по половите органи. Това се дължи на задържането на течност в скротума (торбичката, в която се разполагат тестисите). Това подуване изчезва през първата половин – една година.