Каква е истината за стриите

  от Радослава Недкова |   08.01.2014 |   Коментари: () |   Посетена: (2320)


Какво кара кожата ни да се променя до неузнаваемост по време на бременността? Защо се появяват неприятните „линийки” и още по-зле – защо не изчезват?

Стриите са неизбежен факт и част от промените по време на бременността за повечето от нас. Не бива да забравяме, че всичко, което ще се случи с тялото ни (и дори новия ни начин на мислене) през 9-те месеца, се дължи на повишената хормонална чувствителност.

ХОРМОНАЛНАТА  БУРЯ

Смята се, че стриите се появяват в следствие  на завишеното ниво на някои хормони, които са най-активни по време на бременност. И нека бъдем честни, именно поради тази хормонална активност трудно можем да предотвратим появата им. За съжаление вече появилите се стрии са неизличими (без инвазивна хирургична намеса), тъй като промените настъпили в епидермиса, са завинаги.

Проблема се появява преди всичко по корема, гърдите, бедрата и ханша. Хормоналната буря, бушуваща в тялото ти, подсилена от нервно напрежение, недостатъчно движение, рязко наддаване на килограми водят до появата им. Първоначално те са с розов, червен или пурпурен цвят, който с течение на времето става бял или перлен.

НАЧИНИТЕ ЗА КОРЕКЦИЯ

Едва забележимите стрии могат да бъдат коригирани, като се контролира еластичността на кожата чрез козметични средства/процедури. По-видимите „линийки” могат да бъдат отстранени единствено чрес оперативна намеса (пластична операция) или инвазивно – чрез дермоабразия, но така няма да изчезнат напълно. Единствено пластиката е сигурен, но за съжаление скъп и небезболезнен вариант. Дермоабразията също не е толкова невинна – при нея изцяло се „изтрива” повърхностния кожен слой. Остава надеждата, че след като кожата постепенно регенерира, по нея няма отново да се появи загрозяващия дефект. Процедурата трябва да се провежда с обезболяване, защото е доста неприятна.

Сред другите често прилагани техники, е химическият пилинг. Отново става дума за силно и умишлено повреждане на кожата с цел тя дълбоко да се възпроизведе така, че по нея да не останат старите следи.

КАК ДА ГИ ПРЕДОТВРАТИШ

  • От най-ранен етап на бременността мажи кожата с дълбоко овлажняващи емулсии за бременни
     
  • Добри резултати дават хомеопатията особено в комбинация с ароматерапия(приятни и въздействащи са уханията на лавандула, гераниум и салвия). Билколечението също помага – препоръчвано е алое вера, непосредствено поставяне върху кожата.
     
  • Предварително обсъди своята „антистрии стратегия” с гинеколога, който наблюдава бременността ти. Нека прецени, какви са преимуществата на ароматите, доколко са препоръчителни за бебето.
     
  • Грижи се за фигурата си – не качвай рязко килограми.
     
  • Води активен начин на живот (внимавай все пак в края на бременността)
     
  • Грижи се за кожата си – масажите – само отпускащи и несилови по време на бременността, са особено полезни.
     
  • Храни се правилно – от изключително значение е здравословното хранене, приемът на витамини от групите В, А,Е и минерални съединения на цинка, хрома, желязото и магнезия. Релаксирай – важно е, особено след по-силна нервна възбуда или емоционална ситуация. Вместо да успокояваш нервите си с нещо вкусничко, излез на разходка – добре е за теб и за бебето.