Бързо възстановяване

  от Радослава Недкова |   18.10.2013 |   Коментари: () |   Посетена: (9230)


Малкото съкровище е вече на бял свят. Често след поздравленията за новата рожба не пропускат да ти пожелаят и „Бързо възстановяване”. Все пак не забравяй, че твоето тяло има нужда от достатъчно време, за да започне да функционира както преди.

Ето едни от най-честите неразположения, които може да те съпътстват след раждането, и изпитани съвети как да ги преодолееш. Те ще ти помогнат да си спестиш притесненията и неприятните изживявания.

 

ЕПИЗИОТОМИЯ ИЛИ ВАГИНАЛНИ РАЗКЪСВАНИЯ

Епизиотомията се прави, за да се избегнат разкъсванията на перинеума по време на раждането. При първо раждане е препоръчителна. Повечето доктори я прилагат веднага след началните напъни, защото при гладък разрез тъканта се възстановява много по-лесно. В някои случаи, ако плодът е малък, а тазът на майката достатъчно широк, може и да не се наложи. Все пак, ако напъните продължават с часове, епизиотомията е препоръчителна, за да се спестят големи разкъсвания, които се възстановяват по-трудно. И в двата случая очаквай леко придърпване от конците. Неразположението би трябвало да отмине до края на втората седмица.

 

Как да го лекуваш? Добре е първата седмица да изплакваш областта с шевовете с хладка преварена вода или с отвара от смрадлика след всяко посещение на тоалетната. Важно правило е след това да подсушиш с мека хавлия, като попиваш леко, а не като триеш кожата. След това, по препоръка на лекарите, да използваш локални антибиотични спрейове. За да облекчиш неразположението, можеш да слагаш компрес с лед за около 10 минути няколко пъти на ден.

 

Кога да се консултираш с лекар? Болката около областта на перинеума трябва да отшумява с всеки изминал ден. Ако все пак се увеличава и забележиш кървене, непременно се обади на своя лекар. Следи дали няма зачервяване, парене или неприятна миризма, защото това са симптоми на инфекция. Можеш лесно да установиш какво е състоянието на перинеума и дали шевовете заздравяват добре, като провериш дали успяваш волево да задържиш уринирането.

 

Дългосрочна грижа. В повечето случаи шевовете зарастват добре, без неприятни последици. Понякога остават неизгладени ръбове по тъканта, които причиняват изтръпване или болка при полов контакт. Опитай да масажираш мястото с масло от чаено дърво, което помага за бързо заздравяване на раните и шевовете след раждането.

 

ИЗПАДАНЕ НА ТАЗОВОТО ДЪНО

Изморителните напъвания по време на раждането и големината на бебето (над 4 килограма) могат да отслабят мускулите на тазовото дъно, което подпира вътрешните органи. Ако това се случи, пикучният мехур, матката и и червата могат да се смъкнат по-надолу от нормалната им позиция в тялото. Рядко изпадането на тези органи става веднага след раждането. В повечето случаи този проблем  се появява едва в менопаузата. Първият притесниътелен знак е изпускането по малка нужда. Следи също така за евентуална поява на подутина във вагината.

 

Как да го лекуваш? Повечето специалисти препоръчват да се изчака няколко месеца , преди да се започне интензивно лечение с прием на лекарства или хормони, физиотерапия, или електростимулация. Първото нещо, което можеш да направиш сама, е да започнеш упражнения за стягане на тазовото дъно. Прави ги поне сутрин и вечер, докато си още в леглото.

 

Кога да се консултираш с лекар? Шест седмици след раждането задължително посети своя гинеколог. Прегледът ще покаже дали всички детеродни органи са на мястото си. Ако преди това имаш проблеми с уринирането или почувстваш изпъкналост във влагалището, непременно потърси медицинска помощ.

 

Дългосрочна грижа. Поне 6-7 месеца продължавай да правиш упражнения за стягане на тазовото дъно Шнсът да се възстановиш без друго лечение е голям.

 

ХЕМОРОИДИ

Хемороидите са разширени вени в областта на ректума, които могат да се получат в следствие на напъните при раждането или при запек. Рискът е по-голям, ако хемороидите са били налице по време на бременността, но никой не е застрахован от тези последици.

 

Как да го лекуваш? Някои доктори могат да ти предпишат медикаменти с хидрокортизон за местно прилагане , които ще облекчат нешриятното усещане. Поддържай мястото възможно най-чисто и сухо. Препоръчително е да не приемаш допълнително желязо, защото то предизвиква запек.

 

Кога да се консултираш с лекар? Ако болката или сърбежът станат много силни, се свържи със своя гинеколог. Притеснително е, ако подутината нараства или има виолетов цвят, защото това е знак за съсирване на кръвта.

 

Дългосрочна грижа. Голяма част о хемороидите изчезват сами – като се прибират или се разнасят. Лекарствата за локална уотреба подпомагат възстановяването. В редки случаи се налага оперативна намеса.

 

ОБИЛНО КЪРВЕНЕ

След раждането е нормално да имаш кървене – т.нар. лохии. Това се дължи на свиването на матката до нормалния и размер, кървенето не трябва да е много по силно, отколкото при менструация. С времето трябва да избледнява и да намалява и до месец след раждането да е спряло. В началото е кървавочервено, преминава в кафяво-червено, жълтеникаво и накрая в бистро течение. Ако имаш обилно кървене за по-дълъг период, това може да е знак, че част от плацентата е останала в матката. Понякога причината може да е в прекалената физическа работа.

 

Как да го лекуваш? За да разбереш дали не се преуморяваш, направи следния опит – легни за малко и ако кървенето намали, значи е необходимо да си почиваш повече. Ако то не спира, може да се наложи извършването на кюртаж, за да се премахне остатъчната част от плацентата.

 

Кога да се консултираш с лекар? Ако сменяш повече от една превръзка на час или ако лохиите съдържат по-големи частици кръвни съсиреци, непременно потърси медицинка помощ.

 

Дългосрочна грижа. При раждането е нормално да загубиш около 500 мл. кръв. Хемоглобинът пада, но до седмица-две се покачва сам. Ако все пак се чувстваш отпаднала и анемична, приемай умерено желязо и почивай повече.