Раждането - стъпка по стъпка

  от Радослава Недкова |   07.09.2013 |   Коментари: () |   Посетена: (3659)


В очакване на Големия ден, когато на бял свят ще се появи твоята рожба, е нормално да се чувстваш притеснена, объркана и несигурна в себе си. Дали ще се справиш? Колко силна ще е болката? Ще протече ли всичко нормално? Колко време ще трае раждането?

Надали ще можеш предварително да си отговориш на всички тези въпроси, защото нещата са индивидуални и всяко едно раждане може да протече по различен начин.

Най – важното е да повярваш в себе си и да не забравяш, че раждането е естествен процес, за който организмът ти се подготя още в края на бременността.

7 ЕТАПА НА РАЖДАНЕТО

 

1. ПОДГОТВИ СЕ ЗА ГОЛЕМИЯ ДЕН

От посещенията в Женска консултация знаеш кога е датата на термина ти. Навярно вече с нетърпение гледаш календара и се чудиш кога най – сетне ще настъпи Големият ден! Не забравяй, че бебето може и да те изненада, независимо дали ще е с няколко дни, седмици или дори с два месеца. Затова бъди подготвена отрано.

Направи списък с най – необходимите неща, които трябва да вземеш със себе си в болницата, и ги отдели на място, където лесно ще ги откриеш.

Добре е да вземеш предварително решение в коя болница ще раждаш, за да имаш време да се запознаеш с конкретните условия там. Много от родилните домове у нас вече имат дни на Отворени Врати, така че ще имаш шанс да видиш нещата отвътре и да зададеш на персонала всички въпроси, които те вълнуват.

Макар и да не ти се струва толкова важно, не забравяй за ... името на бебето. Ще се чувстваш по – спокойна, ако с таткото сте одобрили едно женско и едно мъжко име. Иначе рискуваш часове преди раждането да започнете спор дали детето ще носи името на твоята или на неговата майка.

2. НАУЧИ СЕ ДА ПОЗНАВАШ ФАЛШИВИТЕ КОНТРАКЦИИ

Възможно е с напредването на бременността да усещаш понякога стягане ниско долу в корема. Това е нормално – матката ти се подготвя за предстоящото раждане. Матката е орган, съставен предимно от мускулни влакна, които се разстягат през бременността с нарастването на плода. Подготвителните контракции (т. нар. Бракстън -  контракции ) са признак, че раждането най – вероятно ще настъпи след няколко дни или седмици.

Ако контракциите зачестят, се опитай да проследиш на какъв интервал са и колко дълго продължават. Изчакай поне час-два, защото често фалшивите контракции се усилват, след което изведнъж стихват.

Ако изпитваш внезапни болки преди 36 гестационна седмица обаче, непременно се консултирай с акушер – гинеколог, защото контракции в този период от бременността може да са сигнал за преждевременно раждане.

3.ОТИДИ В РОДИЛНИЯ ДОМ НАВРЕМЕ

Отначало контракциите може да са много леки и да са през 20 – 30 минути, като постепенно се усилват. Важно  да запазиш спокойствие и да си наясно, че процесът е все още в самото начало. Имаш предостатъчно време. Затова е добре да останеш удома. Не изпадай в паника, а се опитай да свършиш всекидневните неща, които си запланувала. Можеш да се разхождаш, да си вземеш душ или да почетеш книга в леглото.

Приемай достатъчно течности и не забравяй, че е добре да ходиш по малка нужда по - често, защото така ще остане повече място за бебето да се придвижва надолу. 

Ако са започнали регулярни болезнени контракции, които траят около 60 секунди и са през интервал по - малък от 10 минути, раждането вече е започнало. Време е да потеглиш за родилния дом. При спукан околоплоден мехур не чакай да започнат контракции, а спешно се свържи с акушер – гинеколог. Ако това е първото ти раждане, е нормално да се чувстваш несигурна дали няма да закъснееш. Дори и да отидеш по- рано от необходимото, лекарите ще те прегледат, за да видят какво е разкритието на шийката на матката. То се измерва в сантиметри и в крайната фаза на контракциите трябва да достигне 10 см. Толкова приблизително е обиколката на главата на бебчето.

Ако си постъпила по – рано, ще те настанят в предродилна зала и е възможно да ти сложат система с окситоцин – вещество, което усилва контракциите и ускорява раждането. Можеш да обсъдиш с лекарите необходимостта от тази процедура и по тяхна преценка да ставите нещата на естествения им ход.

Важно е да знаеш, че ако искаш поставянето на епидурална или спинална упойка, разкритието на шийката трабва да е достигнало поне 3-4 сантиметра , но не повече от 6 см. Ако си решила да раждаш без обезболяващи, се опитай да не мислиш за болката. Мисли си за онзи така дългоочакван момент, когато ще гушнеш рожбата в скута си. Не забравяй да дишаш бавно и дълбоко. Остани спокойна и уверена, че ще се справиш.

Тази първа фаза, докато шийката на матката се разширява от зачестяващите контракции, обикновено е най – дългата част от раждането. Може да трае от 10 до 12 часа, но продължителността зависи от това дали е първото ти раждане или не.

4. ИЗЧАКАЙ ПОДХОДЯЩОТО ВРЕМЕ ЗА НАПЪНИ

По време на първата фаза мускулите на шийката на матката се свиват и генерират контракции, които в крайна сметка ще доведат до очакваното 10 – сантиметрово разкритие. С подледните сантиметри разкритие контракциите ще стават все по дълги и болезнени. Възможно е наре с болката да усещаш и непреодолимо желание да напъваш. Важно е да не се поддаваш, а да продължиш да дишаш бавно и равномерно. Ако започнеш да напъваш, преди разкритието да е станало пълно, има по – голяма опасност от разкъсвания и усложнения при раждането.

След пълното разкритие започва втората фаза , където е необходимо да вложиш всичките си сили. Ще се преместиш в родилна зала. Правилото е да напъваш по време на контракциите и да си почиваш между тях. Не забравяй че с всеки следващ напън си по – близо до момента на раждането на твоето дете.

5. ПОСРЕЩНИ СВОЯТА РОЖБА

Твоето бебе извървя онези най – дълги сантиметри в твоето тяло преди появата си на бял свят. В този момент е много важно да слушаш и да изпълняваш напътствията на медицинския екип, който води раждането. Първо се показва главичката на бебето. В този момент най – вероятно лекарите ще ти кажат да спреш да напъваш. Със следващата контракция ще се покажат раменцата, едно по едно. След това излиза и цялото му тяло. Твоето бебе е вече родено! В този момент навярно ще чуеш неговия плач с който те поздравява.

Надали ще си обърнала внимание колко време е продължила тази фаза, защото еуфорията в тези моменти е голяма. Все пак бъди подготвена, че всичко може да свърши за 10-15 минути, но може да продължи и час.

6. ОЩЕ МАЛКО ТЪРПЕНИЕ

Остава още съвсем малко. След като се роди бебето идва времето и за отделянето на плацентата. Контракциите и напъните в тази трета фаза са много по – леки. След отлепянето на плацентата се проверява дали тя е цяла.

Следва оглед на родовите пътища. Ако имаш разкъсвания или се е наложила епизиотомия по време на напъните, акушер – гинекологът ще ти постави местна упойка, за да зашие засегнатите участъци. Около 2 часа след раждането ще останеш под наблюдение в родилна зала.

7. НАСЛАДИ СЕ НА ЧУДОТО

Поздрави се за добре свършената работа! Ти и бебето сте минали през този естествен, но сложен процес успешно! Време е за първото кърмене!